Innenriks

Drømmen til Mathilda Aanes ble knust.

Antall reisende har skutt i været:
– Nå må vi ut

Koronapandemien skapte frykt for at flyplassene kan stenges igjen, nå setter nordmenn reiserekord.

Publisert Sist oppdatert

I januar 2020 reiste Mathilda Aanes (23) til Asia, planen var å være på backpacking til mai. Men da koronapandemien kom, måtte hun brått reise hjem til Norge. 

– Jeg hadde veldig lyst til å reise, og den muligheten ble fratatt meg, sier 23-åringen 

Aanes forteller at hun satt med en bitterhet etter korona kom og knuste reisedrømmen hennes.

– Jeg hadde spart opp alle pengene, og jobbet alle de doble vaktene. Så kom det krefter utenfor min kontroll og ødela for det, forklarer hun.

En del av menneskets natur

Veronica Blumenthal mener at så langt man har midler til det, vil man prioritere og reise.

Tidligere denne uken kom SSB med nye tall på både innenlands- og utenlandsreiser, og i 2023 satt nordmenn reiserekord. 

Første året uten reiserestriksjoner siden koronapandemien brøt ut i 2020, dro nordmenn på 30,3 millioner reiser. Statistikken viser en økning på 5,2 prosent fra 2022. 

Reiselivsforsker Veronica Blumenthal mener det ligger i menneskets natur å utforske verden.

– Vi er en vandrende art, alle stammer fra Afrika. Grunnen til at vi har spredd oss og populert hele verden, er utforskertrangen, forteller forskeren. 

Hun mener vi ser den samme trangen i reiselivet idag. Blumenthal legger til at hun tror at mange opplever dette i større grad etter korona.

– Jeg tror innesperringen under korona har gjort at flere har behov for å reise nå, sier hun.

Forskeren nevner den såkalte "catch-up effekten". Folk følte et behov for å ta igjen det de gikk glipp av under pandemien. Derfor ble det plutselig masse reising når muligheten åpnet seg, forteller hun. 

– Nå er det åpent, nå må vi ut

Veronica Blumenthal uttrykker at hun tidligere hadde tatt reise som en selvfølge, men at pandemien gjorde henne bevisst på at det ikke er tilfellet. 

Frida Eide har reist flere ganger etter pandemien.

– Muligheten kan plutselig bli tatt fra oss. Det tror jeg gjorde at når alt endelig åpnet, tenkte folk at man må komme seg ut mens man enda kan, forteller forskeren.

Følelsen av at man aldri vet hva som skjer, uttrykker også Mathilda Aanes at har blitt sterkere etter korona. For henne ble opplevelsen da pandemien kom mens hun var i Asia, en oppvekker.

Jusstudent Frida Eide (21) reiste også ved første mulighet etter pandemien. Hun forklarer at årsaken var en innebygd frykt for at samfunnet plutselig kan stenge ned igjen. 

– Nå er det åpent, nå må vi ut, forteller hun.

Pandemien skapte en frykt for at muligheten kan bli tatt fra oss igjen. Derfor tror jeg flere reiser nå, sier Eide. 

En iboende reiselyst

I likhet med Blumenthal, tror Frida Eide at utforskertrangen og reiselysten er iboende alle. Og at de fleste har en trang til å reise på et tidspunkt.

Morten Møllevik tror 2024 kommer til å slå nye reiserekorder.

Salgssjefen i reisebyrået Kilroy, Morten Møllevik, mener trangen til å møte nye kulturer og se nye ting, bare kommer til å bli større.

– Jeg tror antall reisende bare kommer til å øke i fremtiden, sier Møllevik.

Selv har han fått oppleve det økende ønsket om å reise det siste året. Reisebyrået har sett en økning i henvendelser fra unge voksne som ønsker å reise.

– 2023 startet rolig, så ble det veldig stor etterspørsel på høsten ifjor, forteller Møllevik.

Til tross for at det ikke har vært restriksjoner i Norge siden februar 2022, mener salgssjefen at usikkerheten rundt utenlandsturer etter korona satt lenge i bevisstheten til folk.

– Det var en ny generasjon som ikke var klar for å reise ut i verden enda, det tok litt tid å komme tilbake til sånn det var før, forklarer Møllevik.

En ny generasjon

Salgssjefen forteller at generasjonen som møtte dem etter korona, er nye reisende. De fleste som kontakter dem er mellom 18 og 25 år, og har ikke reist før. 

Mathilda Aanes synes det er befriende å reise.

– Den typiske kunden planlegger å jobbe et halvt år etter videregående for å spare penger. Også reise bort i januar for å være borte i 3-4 måneder før de skal studere, forteller han.

For Aanes var planen klar, hun skulle spare penger til reise. At pandemien ødela første forsøk, skulle ikke stoppe henne.

– Det er det jeg vil bruke pengene mine på, jeg sparte penger til jeg kunne reise igjen, avslutter hun.

Når alle restriksjonene var borte, prøvde hun seg igjen og reiste til Latin-Amerika.

– Jeg klarte aldri å legge fra meg drømmen. Jeg tenkte at fader, jeg prøver igjen, avslutter Aanes.

Powered by Labrador CMS