
Støttemarkeringen for palestinske journalister ble ikke snakket om
Palestinakomiteen gjennomførte en støttemarkering for drepte palestinske journalister på Media City Bergen. Den ble ikke omtalt i norske media.
På gulvet i Media City ligger 7 mennesker med pressevester på. I bakgrunnen synger et kor. Palestinakomiteen var tirsdag 31.januar på plass for å minnes palestinske journalister som ble drept mens de dekket krigen i Gaza. Et høyt dødstall som også har blitt diskutert i en Comittee to Protect Journalists-rapport som kom 12. februar. I etterkant kom det ikke en eneste omtale i norske medier. – Helt uforståelig, sier Einar Ingebrigtsen.
Han er nestleder i Palestinakomiteen i Bergen.
– De burde jo gått i gatene for sine kollegaer, det er en mangel på solidaritet i norsk presse, sier Ingebrigtsen.
- Berøringsangst
Ingebrigtsen stod bak støttemarkeringen på Media City Bergen. Målet for markeringen var å dytte norsk presse til å omtale det høye dødstallet til palestinske journalister mer. Omtale av støttemarkeringen i norsk presse ble det ikke noe av:
– Vi synes jo at vi fikk til en veldig flott og verdig markering, og det gjør det på en måte mer uforståelig at vi ikke får noen mediedekning.

Han mener norsk presse lider av berøringsangst i dekningen av Israel/Palestina, og at det fører til en mangel på god dekning.
Det kjenner TV2 sin nyhetssjef, Jonas Falao Liahagen, seg ikke igjen i:
– Vi tilstreber alltid en bred og grundig dekning i journalistikken vi produserer.
Sjefredaktør i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes, er også tydelig:
– Jeg kan avkrefte at det ligger noen politiske føringer for journalistene i BT. Denne påstanden er usann, men ikke ukjent. Kritikken er generell og ikke bygget opp med fakta. Det er betegnende at den også fremmes av dem som er på den andre siden av denne konkrete konflikten. Forsøk på å undergrave troverdigheten til den frie og uavhengige journalistikken er dessverre et tegn i tiden.
Påstanden om «berøringsangst» avviser også leder av Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.
– Det finnes ingen en bevist stillhet i norske medier rundt det høye tallet dødsfall blant palestinske journalister, sier han.
Noe må prioriteres
Skrunes kan ikke konkret svare på vurderingene rund spesifikt MCB-støttemarkeringen. Han uttaler til ByMag at det i hovedsak er et spørsmål om ressurser:

– Det er nok ikke slik av vi dekker alle markeringer og demonstasjoner i Bergen. Vurderingene vil ofte handle om rent konkrete forhold, nyhetsbildet ellers og hvor mange folk vi har på jobb.
Distriktsredaktør i NRK Vestland, Dyveke Buanes, sier og at det handler om prioriteringer. Hun vektlegger at oppdraget til NRK Vestland er å lage saker fra Vestlands hverdag til flest mulig.
– Nyhetskriteriene styrer hva vi går for de ulike dagene.
Tryggestad kan ikke svare på hvorfor norsk media ikke har
dekket minnemarkeringen, men han vektlegger at store nyhetsbyråer har hendene
fulle med andre nyheter.
Reagerer på virkemiddel
NRKs distrikstredaktør reagerer på virkemidlene i demonstrasjonen:

– Når det gjelder demonstrasjonen 31. januar så var jeg som redaktør skeptisk til bruk av virkemiddel. Jeg syntes det er problematisk at demonstrantene har på seg pressevester som om de var journalister, sier Dyveke Buanes.
Pressevesten er et sikkerhetsmiddel for journalister, og Buanes mener at bruken av vesten i markeringer kan minimere sikkerheten til journalister i felten:
– Journalister bruker slike vester når de skal dekke nettopp demonstrasjoner eller andre saker som kan være potensielt farlige. Det skal signalisere for alle at reporterne ikke er en part av verken den ene eller andre siden, men at de er til stede for å dokumentere hva som faktisk skjer. Det skal ikke være tvil om at dette er en journalist på jobb.
Ønsker tilgang på Gaza
TV 2s nyhetssjef Jonas Falao Liahagen uttaler til ByMag at prioriteringen ligger andre steder for TV2:

– Det viktigste for oss er å få tilgang til Gaza for å kunne dokumentere dette med egne øyne. Når vi ikke dekker et lokalt arrangement i Bergen rundt denne tematikken, handler det om daglige journalistiske prioriteringer i et travelt nyhetsbilde.
Mangelen på muligheten til å dekke Gaza er også noe Buanes i NRK reagerer på:
– Generelt vil jeg si at det er flott å sette fokus på de palestinske reporterne som har vært enormt viktig når det gjelder å få informasjon om hva som faktisk skjer på Gazastripen. Utenlandske journalister har ikke sluppet inn i området, verken fra Israel eller Egypt.
Solidariteten som etterspørres
Ingebrigtsen i Palestinakomiteen er tydelig på at han ser en manglende solidaritet i norsk presse. På spørsmål om dette svarer Liahagen:

– Vi fordømmer selvsagt alle angrep på journalister som er på jobb for å dokumentere virkeligheten. TV 2 står solidarisk sammen med alle journalistkollegaer internasjonalt.
Buanes i NRK kjenner seg heller ikke igjen i påstanden til Ingebrigsten:
– Et googlesøk viser at NRK lager en rekker reportasjer om de modige palestinske journalistene som har rapportert fra Gaza gjennom hele krigen.
Skrunes i BT og Tryggestad i NJ er enige. De trekker frem Norsk Journalistlag sitt arbeid med å beskytte palestinske journalister. Der i blant er egne støttemarkeringen, workshops og et møte med den israelske ambassadøren til Norge hvor de argumenterte for ivaretakelsen av ytringsfriheten, menneskerettigheter og pressefriheten.