Kultur

Mario Riera (25) sluttet raskt å ta seg nær av de negative kommentarene.

– Jeg er ikke en narsissist

Å delta i reality kan føre med seg en rekke fordommer. – Alle som ser på reality har lyst til å være med, mener realitydeltager Mario Riera (25).

Publisert

For tiden vises 18. sesong av skandaleprogrammet "Paradise Hotel" på TV-skjermer over hele landet.

Programmet fører stadig til rekordhøye seertall, og reaksjonene lar seg sjeldent vente på. Deltagerne skaper kontroversielle overskrifter og flere hører at de ødelegger livet sitt. Mario Riera (25), kjent fra "Paradise Hotel" og "Ex on the Beach", er uenig i dette. 

– Jeg gikk fra 2000 til 90 000 følgere. Plutselig skulle alle ha en mening om meg. Det var ganske tungt., sier Riera.

– Du er bedre i graven enn på planeten

Første gang Riera meldte seg på et realityprogram var i 2019. Han var i militæret og trengte et avbrekk fra den tunge og grå hverdagen. Det viste seg at å drømme seg bort til sol og sommer var løsningen. 

Slik endte han opp som deltager i "Paradise Hotel" for aller første gang. Siden da har han figurert i en rekke andre programmer.

– Alle som ser på reality har lyst til å være med, men 95% av de som ser på tør ikke fordi de er så redd for fordommene rundt det, sier Riera.

Han mener at det er en feiloppfatning at det å delta i eksponerende TV-programmer har negative sosiale konsekvenser senere i livet.

– Jeg har studert og har en veldig oppegående jobb innenfor helse nå. Jeg har ikke møtt på noen utfordringer i forbindelse med det. Noen av fordommene treffer kanskje andre deltagere. Det er ikke alle som tenker like langt. Jeg skal ikke si navn, men det klarer man å tenke seg frem til, sier realitydeltageren.

Selv om Riera ikke har fått konsekvenser når det gjelder skole og jobb har han vært offer for netthets.

– Folk har vært ganske stygge og sagt ting som "du er bedre i graven enn å være på planeten", forteller han.

Glemmer hva man ser på TV

Lindgren mener at oppførselen til dagens realitydeltagere ikke blir sett på som særlig spesiell.

Psykolog Rolf Lindgren mener også at de antatte negative konsekvensene ikke nødvendigvis stemmer. Dette kan være fordi terskelen har blitt høyere for å godta at folk gjør spesielle ting. 

– Det er ikke særlig store negative sosiale konsekvenser av å delta i reality. Folk glemmer lett hva de så på TV. Nesten alle kjenner noen som har vært med på et reality show, sier Lindgren.

Lindgren mener at produksjonsselskapene bevisst velger ut mennesker som skaper overskrifter, men at de også er bevisste på å plukke ut de som kan takle den potensielle kritikken. 

Flere narsissistiske trekk?

Den amerikanske kjendispsykologen Drew Pinsky analyserte deltagerne i flere amerikanske realityprogrammer. Han oppdaget at de hadde flere narsissistiske trekk enn andre mennesker. 

Når Mario Riera blir spurt om dette svarer han følgende:

 – Jeg er ikke noe mer narsissist enn en vanlig person på gaten, men amerikanske studier skal få lov til å si det.

Lignende forskning ble utført av professor Marc Wilson fra Victoria University of Wellington i New Zealand. Her fikk de ikke samme resultater som på det amerikanske studiet.

Psykolog Rolf Lindgren antar at forskning utført i Norge ville vist tilsvarende resultater som på den siste.

Jeg tror mange deltar i Norge fordi de er "sensation seekers", men ikke nødvendigvis narssister. De deltar på grunn av kicket, sier han. 

Powered by Labrador CMS