Kultur

Johanna Louise Johansen (24) er regissør for Norges første teateroppsetning av Muleum

– Denne rollen er en av de vanskeligste jeg har jobbet med

I år setter Studentteateret Immaturus opp Norges første teateroppsetning av romanen Muleum av Erlend Loe. Den tunge tematikken er en ny utfordring for flere av skuespillerne.

Publisert

Muleum

Muleum er en roman skrevet av Erlend Loe. Man følger Julie, som nettopp har mistet familien i en flyulykke, og bestemmer seg for å fly verden rundt for å finne seg selv. Boken er preget av tunge tema som dødslengsel, sorg, og selvmordstanker.  

Den 9. mars hevet Immaturus sceneteppet for årets hovedforestilling, og i denne produksjonen er det ikke bare stykket som er nytt. 

Johanna Louise Johansen trer også inn i regissørrollen for første gang. Etter en lang pause fra teater bestemte hun seg for å skru på scenelyset nok en gang. 

– Jeg begynte å kjenne på teaterlysten, og ville sette opp noe og lage min egen forestilling. Det åpnet en hel mental dør for meg. Det er kanskje gjerne sånn i kreative prosesser at man blir mer kreativ, forteller hun.

Den helt nye adaptasjonen har vært spennende for Johansen. Det å kunne sette sitt eget preg på stykket har vært befriende.

– Jeg syns det har vært gøy å kunne forme noe selv med ganske frie tøyler. Det har vært deilig å ikke måtte forholde meg til andres kunstneriske syn enn mitt eget.

Sunniva Løberg Hvidsten (22) er den første i Norge som spiller Julie

Vært på gråten

Sunniva Løberg Hvidsten har holdt på med teater i snart åtte år. Nå står hun på scenen i rollen som Julie, i Norges første teateroppsetning av Muleum.

– Det er litt stas. Det er veldig gøy, sier hun med et smil om munnen.

Sminken skal på før forestillingen kan starte

Likevel er det ikke bare gøy å spille en slik rolle. I likhet med hovedkarakteren i romanen er rollen preget av tunge temaer som selvmord og kraftig sorg.

Hvidsten forteller om hvordan det har vært å sette seg inn i en slik karakter. Å forberede seg til rollen har også vært en komplisert prosess. For Hvidsten er dette første gangen hun har jobbet med så tung tematikk.

- Det har jo vært litt tungt. Et par ganger når jeg har vært på vei hjem fra øving, har jeg selv vært på gråten.

På tross av den tunge tematikken forteller hun at dette er den rollen hun har følt mest tilknytning til.

– Jeg har blitt utrolig glad i Julie. Jeg føler jeg er her for å passe på henne, og at Julie er her for å passe på meg også.

Oppvarmingen er godt i gang på Kvarteret

 Kjekt å være først

Det at Muleum aldri før har blir satt opp som teaterstykke har skapt noen utfordringer for skuespillerne. Særlig selvmordsscenen var vanskelige å løse.

– Vi strevde veldig med hvordan vi skulle løse den. Hvordan skulle vi få det til å bli en god representasjon av det? Det jobbet vi mye med, og det var vanskelig, forteller Hvidsten. 

Samtidig har den helt nye teateroppsetningen også åpnet for at Hvidsten kan sette sitt eget preg på Julie.

– Det har jo ikke blitt løst som teater før så jeg har måttet finne ut av veldig mange løsninger selv. Det gjør jo også at vi har litt mer frihet til å gjøre det på den måten som vi tenker passer best.

Esteban Motamayor (21) tar på seg kjeledressen i sin første teaterolle

En positiv opplevelse

Esteban Motamayor spiller Krzysztof, den polske flisleggeren som bor i huset sammen med Julie. Dette er første gang han står på en teaterscene, og nervene preget dagene før premieren. 

Motamayor er enig i at det har vært kjekt å få eksperimentere med karakterene. 

– Det er jo veldig kult at vi fikk til å vise noen andre sider ved karakterene enn det boken viser. Det er jo bare perspektivet til hovedkarakteren, så jeg føler vi fikk vise litt andre sider som man ikke så i boken, sier han .

Til tross for nervene før første forestilling var skuespillerdebuten en positiv opplevelse, og han forteller at han har fått positiv respons i ettertid.

– Mange av vennene mine har aldri vært på teater før, og de har sagt sånn: «Jeg kunne ikke sett for meg at det var så sterkt å se live».

Powered by Labrador CMS