Innenriks

Hos Psykiatrialliansen legges det vekt på at man er god nok som man er. Her duellerer Ulrik Gabriel Erlandsen og Said Haq Nawaz Firouzadeh under den tredje treningen av Psykiatrialliansens prosjekt "Åpen for alle" .

Nytt tiltak ønsker å skape mestring og fellesskap: – Det gir meg ro og trygghet 

Hver uke deltar Ulrik Gabriel Erlandsen (24) på aktiviteter i regi av Psykiatrialliansen i Bergen. Nå utvider alliansen tilbudet, og starter opp et nytt prosjekt på Sotra. 

Publisert

Hva er Psykiatrialliansen?

Psykiatrialliansen er en organisasjon som tilbyr gratis trening for alle.

Da alliansen ble etablert i 2006 var målet å skape gode treningsvaner for personer innlagt på sykehus for psykiatri eller rus. Hensikten var å bidra til at disse menneskene kunne få et nettverk og rutiner i hverdagen når de ble utskrevet. 

Selv om kjernegruppen av dagens deltakere har utfordringer rundt psykisk helse, rus- eller andre livsutfordringer, ønsker organiasjonen alle velkommen.  

Kilde: Psykiatrialliansen.no

Et drøyt kvarter med bil utenfor Bergen sentrum ligger Sotra Arena. Denne onsdagen arrangeres den tredje treningen så langt i det nye prosjektet til Psykiatrialliansen - "Åpen for alle". 

Siden 2006 har alliansen arrangert ukommersielle aktiviteter i Bergen. Fordelt på 24 aktiviteter arrangeres det 35 treninger i uken. Nå ønsker organisasjonen å utvide tilbudet, og har startet opp "Åpen for alle" i Øygarden kommune. 

– Vi ønsker å nå ut til flere mennesker, for vi vet at det er et behov flere kunne tenke seg mer av. Dette er et lavterskeltilbud uten noen krav eller kostnader. Målet vårt er på jakt etter er å skape glede og samhold i fellesskap, forteller Jan Ove Næss (48), som er frivillig trener og leder for prosjektet i Øygarden. 

For to uker siden ble den første "Åpen for alle"-økten arrangert i Sotra Arena på Straume i Øygarden kommune. I starten vil det bare bli arrangert fotballøkter, men Næss håper å kunne utvide tilbudet på sikt. – Vi må se hvor stort behovet er, og ikke minst hvor behovet ligger, sier 48-åringen.

Inkludering og vennskap

En av dem som deltar på fotballtreningen, er Ulrik Gabriel Erlandsen. Selv om han bor i Bergen, har han tatt turen til Sotra for å delta på dagens økt. Han husker godt første gangen han dro på en trening i Bergen tilbake i 2019. 

– I starten var det utfordrende å sosialisere seg. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, hvem som var der eller hvordan de var. Jeg snakket ikke med så mange på første trening, men jeg hadde det veldig gøy, forklarer han. 

Etter hvert begynte Erlandsen å snakke mer og mer på treningene. Opp gjennom barndommen har 24-åringen slitt psykisk, og det å ta del i et "ekte" lag, har ikke alltid vært så lett.

Som 19-åring satt han mye alene på rommet. Da anbefalte moren hans å gi alliansen en sjanse. 

– Jeg ville komme meg ut og finne på noe med andre. Når jeg deltar på organisasjonens treninger opplever jeg at alle er der for hverandre og passer på at alle trives. Det gir meg ro og trygghet, og har skapt nye vennskap, konstaterer han. 

Erlandsen, Said Haq Nawaz Firouzadeh (27) og Tobias Hamsund (28) har knyttet bekjentskap gjennom aktivitetstilbudene til alliansen i Bergen. Nå ser trioen frem til at prosjektet utvider seg også til Sotra. – Det gir meg energi, motivasjon og en varm og god sosial arena, forteller Firouzadeh.

– Jeg ble forelsket

Næss har de siste seks årene engasjert seg som frivillig trener i alliansen. For 48-åringen var hans første bekjentskap med organisasjonen helt tilfeldig.

– Jeg hadde en kamerat som fikk sterk motgang i livet. Han orket ikke mer. Da fikk han et tilbud om å trene med Psykiatrialliansen, og jeg ble med han på aktivitetene, forteller han. 

Næss beskriver møtet med alliansen som et friskt pust og et vendepunkt. 

– Jeg ble forelsket. Det var noe beundringsverdig med måten alle fremmøtte ble tatt i mot, og det å se den gleden som ble skapt. Det ga utrolig mersmak, sier han med et smil om munnen. 

Selv om konkurranseinstinktet er på topp, er tonen mellom deltakerne alltid god. I etterkant av forbipasseringen til Erlandsen, roste Firouzadeh han for driblingen.

Dørstokkmila

Ifølge en undersøkelse av Folkehelseinstituttet oppfyller i snitt én av fem i den norske befolkningen kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år. 

Samtidig viser en stor studie fra British of Sports Medicine at fysisk aktivitet har en stor positiv effekt og forbedrer symptomer på psykiske lidelser som depresjon og angst. Næss forteller at han har vært vitne til effekten tilbudene gir deltakerne. Han er klar på hvor skoen trykker. 

– For veldig mange er det utfordrende å komme over den velkjente dørstokkmila. Det er uheldig, og det er noe vi ønsker å gjøre noe med, sier han. 

– Hva ville du sagt for å få flere nye deltakere til å ta del i tilbudet?

– Gi oss en sjanse! Jeg er overbevist om at de som først kommer på treningene vil oppleve det samme samholdet og gleden som vi gjør. Kom som deg selv, senk skuldrene, slapp av og nyt det, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS