Sport

Mange frivillige trosset regnet for å møte på Brann Stadion en onsdags kveld.

Frivillighets-kabalen 

Idrettsklubbene på Vestlandet har forskjellige opplevelser når det kommer til rekrutering av frivillige.

Publisert

Frivillighetsbarometer 2023 viser at frivillighetsarbeid Norge er på tur opp. 62% av befolkningen har gjort en form for frivillig arbeid. I følge Norges idrettsforbund (NIF) sin hjemmeside er frivilligheten en av bærebjelkene i norsk idrett og er en stor ressurs for samfunnet.

Antall frivillige økte med fire prosent fra 2022 til 2023.

– Hvis vi spør får vi som regel ja 

Onsdags kveld 13 mars, var det oppstartsmøte for sesongen blant de frivillige som jobber for Brann. Denne kvelden fikk de frivillige praktisk informasjon, en gjennomgang av sikkerhet, informasjon om kick-off festen, og andre fordeler/tilbud de frivillige får fra Brann. 

Det ble servert middag, kaffe og kake til de frivillige som møtte opp på Brann Stadion.

Mette Hammersland, markeds og medie-ansvarlig for Brann kvinner A-laget, forteller at klubben ikke mangler frivillige, og at de er en god gruppe folk som stiller. 

– Vi får inn nye frivillige, og hvis vi spør så får vi som regel ja. Det er ikke vanskeligere å få tak i frivillige i dag enn det det var for 10 år siden, sier Hammersland. 

Trener for Brann Kvinner Martin Peter Ho, tok turen innom for å takke alle de frivillige for arbeidet og innsatsen de gjør for laget.

– Én person kan ikke gjøre alt

Laila Konglevoll har vært frivillig hos brann kvinner i mange år. Hun var en av de som talte til de frivillige den kvelden, og hun mener at det å være frivillig er en helt spesiell opplevelse. 

– Det er noe helt unikt med det felleskapet; en person kan ikke gjøre alt, men står vi sammen får vi gjort masse!

Konglevoll som har lang erfaring med frivillig arbeid forteller at man husker best de gode stundene. 

– Jeg kan ikke huske noen situasjoner gjennom årene hvor vi manglet frivillige, men vi kan jo aldri få nok folk, sier Konglevoll.

1976-1987 spilte Laila Konglevoll for Sandviken-IL Kvinner, og i 2023 fikk hun tildelt Ildsjelprisen.

– Mange idrettsklubber sier det er vanskelig

Ikke alle idrettsklubbene har samme opplevelse som Brann når det kommer til rekrutering av frivillige. Anne Kristine Aas, seniorrådgiver i Vestland idrettskrets NIF, forteller at klubber på Vestlandet har forskjellig opplevelser med rekruttering av frivillige.

– Mange idrettsklubber sier det er vanskelig, men andre igjen sier at det ikke er vanskelig å rekruttere nok frivillige, sier Aas. 

Inge Haukøy, dugnadsansvarlig for Gneist IL Friidrett, forteller at det er en utfordring for klubben:

– Vi har en gjeng som er veldig flittig og vi har de som stiller opp når vi spør, men det blir ikke arrangert like mange stevner/arrangementer som vi egentlig skulle ønske, noe som ofte skyldes mangel på funksjonerer.

– Vi kjenner jo litt på det

Magnus Hesjedal Hartwig, leder i ungdomsutvalget i Vestland idrettskrets, samt medlem og trener i Fana IL, har erfaring med rekruttering av frivillige.

– Jeg er med i alpint og vi kjenner jo litt på at det er vanskelig å få tak i folk utenfor foreldregjengen, og utenfor de som har relasjoner til medlemmene våre, sier Hartwig. 

- Mye av det frivillige arbeidet jeg ser er foreldre basert, sier Magnus H. Hartwig.

Hartwig mener det kan være forskjellige årsaker til at rekruttering av frivillige kan være vanskelig for noen idrettsorganisasjoner.

– Jeg tror det handler litt om at folk ikke har tid. Det kan og være mangel på interesse eller motivasjon som gjør det vanskelig, men også mangel på kunnskap rundt det å være frivillig kan være en grunn til at folk ikke blir det, sier Hartwig.

Han påpeker og at det er flere muligheter for unge innen idretten, annet enn å være utøver, slik som å ta på seg verv eller sitte i styrer. 

–  Mange gir seg dessverre med idretten når de slutter å være aktiv utøver, så vi ønsker at flere unge skal få øynene opp for de andre mulighetene som er innenfor idretten, sier Hartwig.

Powered by Labrador CMS