Sport

Bak fra venstre: Haldor Fottland, Dag Utle, Gunnar Apelthun, Jan Åge Olsen og Stein Nepstad. Foran fra venstre: Rune Nielsen, Kåre Julshamn, Gunnvald Ramsøy, Terje Mellingen, Arvid Ones og Davy Wathne

Har spilt denne "nye" idretten i mange år. – En kosedag for gamle folk

Veteranlaget i Sandviken IL møtes hver uke til gåfotballtrening. I mai arrangeres det VM i England.

Publisert Sist oppdatert

Gåfotballen er på full fart oppover i Norge. Fenomenet har allerede tatt av i Storbritannia og Sverige, og stadig flere lag dukker opp i her i landet også.

Gåfotball er en ny variant av verdens største idrett. Forskjellen er at det ikke er lov til å løpe. Banen er betydelig mindre, like stor som en håndballbane. Reglene er enkle: vanlig fotball uten løping, takling eller ball over hodehøyde. 

De gamle fotballspillerne ble ivrige da de fikk ballen mellom bena. Laget måtte stadig påminnes regelen om å ikke løpe.

Samme klubb i flere tiår

Her er Alf Nielsen og Helge Grindheim. – Det er et sosialt tilbud. Her kan vi gå ut og treffe kjekke, ungdommelige mennesker, ler Grindheim.

Bymag møtte veteranlaget hos Sandviken IL på den ukentlige torsdagstreningen i gåfotball.

– Jeg har spilt gåfotball i rundt fem år. Alle på laget har spilt fotball tidligere, og veldig mange har spilt her i Sandviken da vi var yngre, forteller Dag Utle. 

Han har selv spilt i klubben siden han var sju år.

Gåfotballaget startet opp for rundt åtte år siden, og etter den tid har både gamle kjente og nye tilflyttere fått innpass. Helge Grindheim er en av de som startet opp laget.

– Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal kom hit med en sekk med baller og så trente han oss den første gangen, sier Grindheim. Han sitter i klubbhuset ved et ferdigdekket bord, klar for lunsjen etter treningen. 

– Det er et sosialt tilbud i stedet for å sitte hjemme og se på frokost-TV, fortsetter han.

– En kosedag for gamle folk 

Laget består av rundt tolv pensjonerte menn fra 60 til 80 år. Det er aktiviteten og det sosiale som står i fokus.

– Vi spiller overhodet ingen kamper. Det er bare en kosedag for gamle folk, sier Utle.

Ifølge Norges Fotballforbund er det lov å vinne, men at det er folkehelse og glede som er fokuset i konseptet gåfotball.

Davy Wathne har en fortreffelig aften med aktiviteten han har beskyldt Brann for å bedrive i alle år: Gåfotball.

Fra Toppserien i fotball til VM i gåfotball

Trønderen Lene Tronseth er både aktivitetsutvikler i NFF Trøndelag og landslagsspiller i gåfotball. Tidligere har hun spilt ti sesonger i Toppserien, blant annet tre sesonger i Bergensklubben Arna-Bjørnar. Hun forteller til Bymag at interessen for gåfotball kom etter at hun begynte i jobben som aktivitetsutvikler.

I motsetning til pensjonistene i Sandviken IL synes ikke Lene Tronseth det er frustrerende å måtte gå.

I Trøndelag finnes det i dag tolv klubber som tilbyr gåfotball. I Bergen er det kun to. Tronseth forteller hvordan hun tror man bør gå frem for å få opp tilbudet i Bergen.

– Jeg jobber med å promotere gåfotball i Trøndelag og ønsker å få klubber til å prøve det. For å få flere lag i Bergen bør noen prøve å nå ut til idrettslagene og forklare hvor artig og bra det er.

Hvem er gåfotball for?

– I utgangspunktet er det for damer over 40 og menn over 50. Det er perfekt for de med skader eller av andre grunner ikke kan spille fotball. Det er et lavterskeltilbud med kun én trening i uken og uten seriespill. Man trenger ikke å ha spilt fotball tidligere heller.

Spiller, trener og manager

Er det frustrerende å ikke kunne løpe?

– De første treningene må man øve på å gå, men man blir fort vant til reglene.

I mai skal Tronseth spille VM i England.

– Jeg har tatt raske steg i gradene. Under VM er jeg både spiller og trener. Jeg er også med som manager som organiserer landslagssamlinger i forkant. Jeg gleder meg, det er jo med en del land, sier hun. 

    De fleste på landslaget i gåfotball har spilt fotball på lavere nivå tidligere. Noen har spilt på høyere nivå og andre har startet rett på gåfotball. 

– Gåfotball er veldig sosialt, og så er det god trening. Man blir svett og andpusten; det er flere som har fått sjokk av hvor slitsomt det faktisk er. I tillegg er det lav skaderisiko og veldig artig.

Powered by Labrador CMS