Sport

Tonje Havstad skiftet i gangen og følte seg unnskyldt for at hun var til.

Hvor skal hen skifte?

To av sju Trene Sammen-senter i Bergen har hen-garderober. Tonje Havstad (58) skulle ønske hun visste dette tidligere.

Publisert Sist oppdatert

FRI Vestland:

Foreningen for kjønns- og seksualitetsforhold i Vestland.

– Det med kjønnsidentitet går dypere i sjelen enn om du leker med biler eller dukker, sier daglig leder i FRI Vestland, Tonje Havstad.

Tonje er transkvinne og brukte lang tid på å finne ut av hvilken garderobe hun skulle benytte seg av. Hun var bekymret for å støte noen i garderoben, og har flere ganger valgt å heller skifte på toalettet eller i gangen.

Første gang Havstad gikk inn i damegarderoben var på teatergarasjen hvor hun ble overveldet av lykke og eufori.

– Du kjenner det langt inn i sjela at det er rett, sier Havstad og smiler.

Tonje Havstad (58) utenfor Sammens treningssenter på Fantoft.

Skita-redd for å støte noen

Cisperson:

En person som identifiserer seg som samme kjønn de er registrert som ved fødsel.

– Jeg tror det er viktig å forklare til cispersoner at først og fremst transpersoner er skita-redd for å støte noen. Det er det som holder oss tilbake og hvorfor dette er så viktig. Det er folkehelse. Det handler om å få flere folk ut og bli friskere, formidler Havstad. 

For 58-åringen betyr trening veldig mye. I dag trener hun 3-4 ganger i uken, og sykler mye. Tonje sier at for transpersoner er trening spesielt essensielt.

– For transpersoner er det veldig viktig å trene hele tiden, siden du må trene deg opp igjen hvis du har tatt en operasjon. Det er alt for mange transpersoner og skeive som trener for lite. Da tror jeg det med garderober har mye å si.

– Jeg tror ikke den har vært i bruk én gang

Trene Sammen har totalt syv treningssentre i Bergensområdet, hvorav to har tilgjengelige hen-garderober. Disse befinner seg på Fantoft og Kronstad X. Disse garderobene er tilgjengelige for de som ikke føler seg komfortable i herre- eller damegarderoben.

Idrettsdirektør ved Trene Sammen Bård Johansen (65) sier at disse garderobene står bortimot ubrukt på både Fantoft og Kronstad X. 

Bård Johansen (65) utenfor hen-garderoben på Kronstad X.

Får dere mange forespørsler om en slik garderobe på treningssentrene som ikke har det?

– Nei, og vi får ikke det her heller. Jeg tror ikke den har vært i bruk én gang her (Kronstad X). Jeg har vært her i 33 år som idrettsdirektør og vi har aldri fått spørsmål om kjønnsnøytrale garderober, sier Johansen.

Opplysning om at disse garderobene eksisterer er knapp. På nettsiden deres finnes ingen spor etter hen-garderobene. Havstad synes det burde stå utenpå treningssenteret og på nettsiden at treningssenteret har hen-garderober. Johansen synes det er opp til kunden å «spørre om sånt».

Tror du hvis at det sto på nettsiden deres eller hvis man hadde opplyst mer om det, at folk hadde brukt hen-garderoben?

– Ja, litt informasjon om det hadde jo sikkert hjulpet på. Jeg skal se på neste ledermøte om det er aktuelt å legge det ut på hjemmesiden.

Et uhørt tilbud

Tonje hadde ikke hørt om at Trene Sammen hadde hen-garderober. Hun sier hun hadde likt å bruke disse, særlig før kjønnsoperasjonen sin. Hun er usikker på om de andre i FRI Vestland vet om tilbudet.

Tonje Havstad (58) utenfor hen-garderoben på Fantoft.

Hun mener alle treningssenter burde innføre hen-garderober. Havstad sier også at folk kanskje tenker det er litt mer komplisert enn det trenger å være, og at bare litt tilrettelegging går lang vei.

– De garderobene her er et eksempel på det at det er flere måter å se rettigheter på.

Tror du flere hadde trent om alle treningssenter hadde hatt hen-garderobe?

Ja, åpenbart. Jeg tror heller ikke det kun går på kjønn, men at det kan føles som et tryggere sted i forhold til kroppsfokus, og kan hjelpe flere enn bare transpersoner å komme til treningssenteret.

Powered by Labrador CMS